Citatet:

"Et land, der accepterer abort, lærer ikke sit folk at elske, men anvender vold for at få, hvad det ønsker sig. Det er derfor, at den største ødelægger af kærlighed og fred, er abort." Moder Teresa

03 marts 2016

Abort er ikke en menneskeret

Kære Amnesty International

Det er med forundring at jeg læser om jeres mediekonkurrence, som er beskrevet på mediekonkurrence.amnesty.dk.

Nu har jeg ikke nærlæst jeres site, så måske er min vurdering forkert, men i det som jeg har læst, så virker det som om, at I tager det som en selvfølge at retten til abort er en menneskeret. Man skulle forvente det modsatte af en organisation, der vil kæmpe for menneskers rettigheder. For hvad med det ufødte barns ret til at leve? Det er jo videnskabeligt påvist, at et menneskeliv begynder ved undfangelsen, og at det er det samme selvstændige individ, der vokser sig større indtil det kan fødes i en alder af cirka 40 uger.

Hvordan kan I så ensidigt fokusere på de voksnes rettigheder, men se helt bort fra den ret til at leve som et ufødt barn også har?

Der burde i det mindste være en henvisning til, at der er andre måder at anskue abort-problematikken på end at slå problemet ihjel.

Med venlig hilsen

Brian Christensen
Landssekretær i Evangelisk Luthersk Netværk (ELN), præst i Lemvig Bykirke og medlem af Retten til Livs repræsentantskab


1 kommentar:

 1. Svar fra Amnesty International, 14. marts 2016

  Kære Brian
  Tak for din mail og for at du skriver til os, så vi har mulighed for at forklare vores holdning.

  Du skriver, at Amnesty tager det som en selvfølge, at abort er en menneskeret. Det er ikke tilfældet. Amnesty arbejder som du ved med afsæt i menneskerettighederne, som ikke giver et entydigt svar på spørgsmålet om abort. Det handler om 'retten til liv', som ifølge mange internationale menneskerettighedsdokumenter først gælder efter fødslen. Amnesty tager imidlertid ikke stilling til, hvornår livet begynder. Vores fokus at sikre at menneskerettighederne ikke krænkes. Og det gør de eksempelvis når kvinder i El Salvador dømmes 40 års fængsel for abort - spontan som provokeret. Eller når en pige på 9 år, der har været udsat for gentagende incest, tvinges til at gennemføre en graviditet og fødsel og dermed bliver mor, mens hun stadig selv er et barn. Eller når en kvindes livsnødvendige kemobehandling stanses, fordi der er risiko for at fosteret kan tage skabe.

  Amnesty arbejder derfor ud fra en holdning om at abort er en menneskeret i tre tilfælde:

  Ved graviditet som følge af voldtægt og incest
  Hvis fosteret har svære misdannelser og ikke vil overleve graviditeten og fødslen
  Hvis kvindens helbred (fysisk og mentalt) kan tage alvorlig skade af graviditet og fødsel. Det kan eksempelvis være piger, hvis krop endnu ikke er helt udviklede, og de derfor er for unge til at føde.

  Vi arbejder for, at stater tilbyder piger og kvinder gratis og sikker abort i disse tre tilfælde. Og vi arbejder for at abort afkriminaliseres - dvs. at piger og kvinder ikke må straffes, hvis de aborterer.

  Jeg håber, at du får mulighed for at læse vores materiale og forhåbentlig opleve, at vi faktisk nuancerer debatten. Eksempelvis her: http://mediekonkurrence.amnesty.dk/boern-og-abort

  Amnesty har udgivet to rapporter om lande, hvor abortlovgivningen krænker kvinders ret til liv, ret til sundhed og ret til at bestemme over egen krop.
  El Salvador: http://mediekonkurrence.amnesty.dk/media/1638/on_the_brink.pdf. Her kan du læse om små piger, der tvinges til at blive mødre - og om kvinder der afsoner årelange fængselsstraffe for aborter, som de ikke engang selv har ønsket.
  Irland: http://mediekonkurrence.amnesty.dk/media/1618/she_is_not_a_criminal_report.pdf. Her kan du eksempelvis læse om kvinder, der tvinges til at gennemføre graviditeter, hvor fosteret ikke er levedygtigt.

  På side 30 i vores lærermateriale kan du også se, at vi henviser til debatten om fosterets ret til liv. http://mediekonkurrence.amnesty.dk/media/2158/mediekonkurrence_manual_2016_amnesty_21x21cm_politiken_print.pdf
  Jeg håber, at det giver svar på dit spørgsmål. Hvis Ikke - så håber jeg, at du skriver igen. Vh Sara

  Med venlig hilsen


  Mange hilsener/Kind Regards

  Sara Haugesen
  Campaign Manager/My Body My Rights/Forced Eviction/Folkemøde

  Amnesty International
  Dansk Afdeling/Danish Section
  Gammeltorv 8, 5. sal
  1457 København K

  SvarSlet